barbera d'alba d.o.c.
plaustra

variety

100% Barbera

vineyard

Situata a Santa Maria di La Morra, la vigna è esposta a nord-ovest. Plaustra è il nome della piccola valle dietro la nostra cantina e il termine deriva dal latino plaustrum, carro agricolo.

Planted in 2008, this plot is characterized by a very high density of plantation: 8000 stumps per Ha. The aim is to reduce the yield per plant in order to achieve a better ripening of the grapes.

winemaking

The fermentation starts in stainless steel tanks and lasts about 7 days with daily manual pump-over. The wine is then refined in concrete for many months. Refinement in concrete allows our barbera to reach a good level of balance and freshness.

cellar

È stata eseguita una macerazione in vasche di acciaio a temperatura controllata per 7 giorni con rimontaggi manuali giornalieri. La fermentazione malolattica e l’affinamento sono stati effettuati in vasche di cemento con un lavoro costante di sospensione delle fecce fini ottenendo una splendida rotondità che si contrappone alla spiccata freschezza tipica della Barbera.

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